Veganský rýžový chlebík
Rýžový chlebík občas peču, protože je mi líto vyhazovat rýžovou hmotu, která mi zbyde po přípravě rýžového mléka. Proto uvádím oba postupy dohromady.
Ingredience na chleba i rostlinné mléko
- 250g kulaté rýže natural
- 2 litry čisté vody
- 3 lžíce lněných semínek
- 5 lžic mletých semínek (dýňová, sezamová, slunečnicová) nebo 5 lžic mandlové či pohankové mouky
- 1 lžičku himalájské soli
- 1 lžíce chlebového koření (drcený kmín, rozmarýn, fenykl, špetka anýzu)
- ½ lžičky jedlé sody
Volitelné
- Semínka na ozdobu chleba
Postup
Začneme s tím jednodušším, a to je mléko. Neuvařenou rýži zalijeme ¾ litrem čisté vody a necháme ji namočenou přes noc. Druhý den rýži přecedíme, dáme do mixéru a zalijeme 1 ¼ litrem čisté vody. Mixujeme asi dvě minuty, dokud se nezačne tvořit pěna. Pak mléko přecedíme přes sítko, nalijeme do skleněné nádoby a můžeme skladovat v lednici až 4 dny.
Teď se pustíme do chleba, ale pokud jste raději na sladké, můžete vyzkoušet i rýžové palačinky s vanilkou.
Rýžová hmota, která zbyde v sítku, je hlavní ingrediencí našeho chlebíku. Přidáme k ní ještě, jedlou sodu a rozmixovaná lněná semínka.
Pak ještě pár lžic mandlové či semínkové mouky dle vlastního výběru. Já preferuji mandlovou mouku a ještě do těsta přisypávám dvě lžíce celých slunečnicových semínek. Ochutíme solí, chlebovým kořením, můžeme přilít trochu vody – maximálně ¼ hrnku a dobře promícháme. Necháme 10 minut odpočinout, aby lněná semínka nasákla trochu vody a chlebík pak lépe držel pohromadě. Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé. Nebudeme z něho tvarovat bochník. Chlebík upečeme v malé formě vyložené pečícím papírem, do které těsto přelijeme a dozdobíme semínky. Pečeme 20 minut na 180°C.
Chlebík je lepší kypřejší, tak ho nenecháváme péct v troubě déle, mohl by pak být zbytečně tuhý.
Doufám, že se vám chlebík povede a bude chutnat.
Petra
Diskusní téma: Veganský rýžový chlebík
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.