Rýžové mléko a palačinky
Jeden postup, dva recepty.
Domácí rýžové mléko
Na domácí rýžové mléko budeme potřebovat pouze dvě základní ingredience: vodu a rýži v poměru 4:1. Samozřejmě ho můžete ještě vylepšit třeba mletou vanilkou.
Jak na něj?
1 díl rýže natural (neuvařené) namočíme do 4 dílů čisté vody přes noc (8hodin). Druhý den rýži přecedíme, přilijeme novou čistou vodu a rozmixujeme. Vody samozřejmě můžeme přidat více/měné než je uvedený poměr, záleží, jak moc husté mléko požadujeme. V případě, že vám vadí drobné usazeniny, tekutinu ještě přeceďte přes sítko. Ze zbylé hmoty se dá upéct menší chlebík.
Rýžové mléko v lednici vydrží 4 dny. Doporučuji ho uchovávat ve skleněné nádobě. Můžete ho pít jen tak, použít do smoothies a koktejlů, k přípravě kaší nebo lívanců a palačinek.
Rýžové palačinky
Ingredience na 4 ks
- 1/3 hrnku rýže natural
- ¾ hrnku čisté vody
- 1 velké vejce
- ½ lžičky mleté vanilky, špetka soli
- Olej na opékání
Postup je z prvu stejný jako u rýžového mléka. Neuvařenou rýži necháme přes noc namočenou ve vodě. Druhý den slijeme trochu vody a necháme jí pozatím stranou. Rýži rozmixujeme na hustší, polotekuté těsto. Přidáme vyšlehané vajíčko, špetku soli a mletou vanilku. Těsto by mělo mít konzistenci jako to obyčejné palačinkové. Pak už jen na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Podáváme s marmeládou, povidly, jablečnými povidly se skořicí nebo jablky s mletým mákem a javorovým sirupem.
Petra
Tip: z rýže se dá upéct i výborný domácí chlebík
Diskusní téma: Rýžové mléko a palačinky
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.