Hustá mungo polévka
Neboli zdravější forma hrstkové polévky, ve které samozřejmě chybí jíška z mouky. Luštěninové polévky se velice dobře zahušťují červenou čočkou. Červená čočka je na chuť jemnější, nemusí se předem namáčet a je rychleji uvařená než klasická hnědá čočka. Pro své užitečné vlastnosti nemůže v tomto receptu chybět.
Ingredience
- ½ hrnku fazolek mungo
- 1 hrnek červené čočky
- 1 velká brambora
- 1 řapík řapíkatého celeru
- ½ hrnku mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek – já použila libeček
- Himalájská sůl, mletý pepř dle chuti
- 1 ½ litru zeleninového vývaru nebo vody
Postup
Mungo fazolky namočíme na dvě hodiny do čisté vody. (Pokud nestíháte fazolky namočit, vařte mungo déle než ostatní suroviny. Stačí je tak 5 minut vařit samotné a pak přidat zbylé ingredience.) Oloupanou bramboru a řapíkatý celer nakrájíme na malé kousky. Začneme vařit fazolky, buď jen ve vodě nebo ve vývaru nebo můžeme přidat bezlepkový zeleninový bujón (Wurzl, Bioline – k sehnání v Country lifu). K fazolkám přidáme červenou čočku, bramboru a řapíkatý celer. Vaříme do změknutí, asi 15 minut. Ke konci případně dosolíme, opepříme, přidáme mražený hrášek a necháme ho chviličku prohřát. Polévku ochutíme stroužky prolisovaného česneku a vmícháme čerstvý libeček. Polévka by měla být hustá, konzistenci ovšem volíme dle sebe.
Petra
Diskusní téma: Hustá mungo polévka
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.