Špenátové brambory
Ingredience (3 porce)
¾ kila brambor-střední velikost
250g listového špenátu (mražený)
Kostka přírodního tofu asi 230g
3 stroužky česneku
Olivový olej
1 lžíce másla
Sůl, pepř
Postup
Mražený špenát nejprve tepelně upravíme. Stačí pár minut podusit na troše oleje, vodu špenát pustí sám. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Necháme zchladnout a špenát spolu s tofu rozmixujeme na homogenní směs. Ochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba. Kdo chce, může zkusit přidat i lžičku nastrouhaného muškátového oříšku. Čerstvý špenát rovnou rozmixujeme s tofu, česnekem a okořeníme.
Brambory omyjeme a necháme ve slupce. Rozpůlíme a vnitřek vydlabeme vykrajovátkem na meloun nebo lžičkou. Aby brambory v pekáčku nepadaly, odkrojíme konce. Vznikne rovná plocha, na které bude brambora stát.
Brambory naplníme špenátovou směsí s tofu, dáme do vymazané zapékací formy a pečeme asi 45 minut na 190°. Po upečení brambory omastíme máslem a podáváme se zeleninou jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu/sýru.
Jestli je vám líto vydlabaných zbytků brambor, můžete z nich připravit bramborovou placku. Brambory uvaříme, necháme vystydnout (klidně i odležet do dalšího dne), rozmačkáme, přidáme vejce, pohankovou mouku, sůl nebo bylinky a opečeme.
Komentáře
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.