I když bez pšenice se v klidu obejdu už delší dobu, pizza mi občas chybí a tyto tři zde uvedené recepty mi klasickou pizzu v pohodě vynahradí. Třeba se taky necháte inspirovat :).
Pizza těsto z jedné ingredience
- Těsto - 1 mozzarella
- Obloha - 1 lžíce rajčatové štávy, 3 cherry rajčata, 1 lžička mleté bazalky a oregana, špetka soli
Postup
Mozzarellu nastrouháme a můžeme k ní přimíchat sušenou bazalku, oregano a špetku soli. Není to ale nutnost, záleží, jakými dalšími ingrediencemi si svoji minipizzu obložíte. Nastrouhanou mozzarellu nasypeme na menší nepřilnavou pánev. Pokud máte pocit, že vaše pánvička není úplně nepřilnavá, vymažte jí pár kapkami olivového oleje. Pak jen necháme mozzarellu rozpéct nad plamenem, asi 4 minuty. Když je mozzarella pěkně rozpečené a rozteklá, obložíme jí zvolenými ingrediencemi, necháme ještě chvíli prohřát a pak stáhneme plamen a necháme pizzu pár minut lehce zchladnout, aby sýr opět ztuhl a šel lépe přendat na talíř. To je celý postup, jednoduché, že?
Petra
Cuketová minipizza
Ingredience (na jeden plech)
- 1 velká cuketa
- 1 mozarella
- ½ hrnku omáčky na pizzu/rajčatové salsy/rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, hrst čerstvé bazalky, pepř
- Obloha-plátky šunky, rajčat, olivy, zeleninová tapenáda, podušené houby, špenát s nivou, pečené papriky, sušená rajčata…
Postup
Předehřejeme troubu. Cuketu nakrájíme na 1 centimetr silná kolečka, opepříme a vyskládáme je na mřížku do trouby. Pečeme asi dvacet minut. Zatím si nakrájíme na kousky šunku, sýr nebo připravíme jinou oblohu na pizzu. Rajčatovou omáčku můžeme dochutit lisovaným česnekem, nasekanou bazalkou, oreganem , pepřem a solí.
Potom vytáhneme cuketová kolečka z trouby a obložíme oblíbenými přísadami. Opět vložíme do trouby, aby se obloha prohřála a rozpustil se sýr. Je dobré dát pod mrížku ještě plech, kdyby vám skapala rajčatová šťáva, tak ať nemáte špinavou troubu.
Bezpšeničná minipizza
Těsto
- 2 lžíce zlatého lněného semínka
- 2 lžíce loupaného slunečnicového semínka
- 2 lžíce loupaného dýňového semínka
- 2 lžíce pohankové mouky
- 1 lžička jablečného octa
- ¼ lžičky soli
- ½ dcl vody
Obloha na pizzu
- Rajčatová omáčka/ salsa z čerstvých rajčat s bazalkou/plátky rajčat
- Cherry rajčátka
- Bazalka
- Plátky parmské šunky
- Mozzarella-plátky nebo strouhaná
Postup
Semínka rozemeleme/rozmixujeme na mouku, přidáme pohankovou mouku, ocet a vodu a vymícháme tuhé lepivé těsto. Těsto lžící rozprostřeme na pečící papír do tvaru kruhu. Vrstva těsta by měla být co nejtenčí. Dáme péct do rozpálené trouby asi na 5 minut při 175°, aby povrch placky trochu ztuhl. Potom vyndáme z trouby a pizzu potřeme rajčatovou omáčkou s bazalkou, obložíme šunkou, mozzarellou a plátky rajčat. Dáme znovu péct do trouby asi na 8 minut, aby se roztekl sýr.
Komentáře
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.