Jednoduchý jahelník

Jáhly jsou výborné pro dospělé i děti, mají bohoté nutriční složení, jsou bezlepkové, patří mezi zahřívací potraviny a prý působí pozitivně proti depresím a únavě. S jablíčky ze zahrádky ideální podzimní recept :). 
Jednoduchý jahelník 

Ingredience

  • 2 hrnky jáhel
  • 1 litr mléka
  • 4 střední jablka
  • ½ hrnku nasekaných ořechů/mandlí (nepovinné)
  • 6 vajec (žloutek a bílek zvlášť)
  • ¾ hrnku cukru/medu/oblíbeného sirupu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • Špetka soli
  • Máslo na vymazání formy

Postup

Jáhly vložíme do síta, nad dřezem spaříme vroucí vodou a pak propláchneme studenou, tím zabráníme tomu, aby jáhly zhořkly. Vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a uvaříme do měkka na kaši.

Kaši necháme vychladnout, zatím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka, ke kterým přidáme skořici. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

Do zchladlé kaše vmícháme cukr,  žloutky a na závěr sníh z bílků. Polovinou směsi vyložíme dno dortové formy, pak na vrstvu jahelné kaše poklademe nastrouhaná jablka a případně i nasekanými ořechy. Jablečnou náplň zakryjeme zbylou jahelnou kaší. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut na 180°C.

Jahelník je opravdu jednoduchý, v podstaně je to zapečná jáhlová kaše s vejci. Teplý podáváme jako hlavní jídlo, vychlazený jako dezert nebo sladkou snídani. Po vychladnutí jahelník skladujeme v ledničce. Mě takhle vydrží asi na tři dny k snídani. Dobrá je i varianta se strouhaným kokosem.

Petra

Zpět na dezerty

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

 

Výhodný balíček ekuchařek

          Oblíbené recepty

  

 

 

Blog

07.08.2014 13:44
28.07.2014 17:41
20.07.2014 21:04
21.06.2014 21:50
<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>