Veganský rýžový chlebík

Rýžový chlebík občas peču, protože je mi líto vyhazovat rýžovou hmotu, která mi zbyde po přípravě rýžového mléka.  Proto uvádím oba postupy dohromady.

Veganský rýžový chlebík

Ingredience na chleba i rostlinné mléko

  • 250g kulaté rýže natural
  • 2 litry čisté vody
  • 3 lžíce lněných semínek
  • 5 lžic mletých semínek (dýňová, sezamová, slunečnicová) nebo 5 lžic mandlové či pohankové mouky
  • 1 lžičku himalájské soli
  • 1 lžíce chlebového koření (drcený kmín, rozmarýn, fenykl, špetka anýzu)
  • ½ lžičky jedlé sody

Volitelné

  • Semínka na ozdobu chleba

Postup

Začneme s tím jednodušším, a to je mléko. Neuvařenou rýži  zalijeme ¾ litrem čisté vody a necháme ji namočenou přes noc. Druhý den rýži přecedíme, dáme do mixéru a zalijeme 1 ¼ litrem čisté vody. Mixujeme asi dvě minuty, dokud se nezačne tvořit pěna. Pak mléko přecedíme přes sítko, nalijeme do skleněné nádoby a můžeme skladovat v lednici až 4 dny.

Teď se pustíme do chleba, ale pokud jste raději na sladké, můžete vyzkoušet i rýžové palačinky s vanilkou.

Rýžová hmota, která zbyde v sítku, je hlavní ingrediencí našeho chlebíku. Přidáme k ní ještě, jedlou sodu a rozmixovaná lněná semínka. 

 Rýžový chlebík základní ingredience

Pak ještě pár lžic mandlové či semínkové mouky dle vlastního výběru.  Já preferuji mandlovou mouku a ještě do těsta přisypávám dvě lžíce celých slunečnicových semínek. Ochutíme solí, chlebovým kořením, můžeme přilít trochu vody – maximálně ¼ hrnku a dobře promícháme. Necháme 10 minut odpočinout, aby lněná semínka nasákla trochu vody a chlebík pak lépe držel pohromadě. Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé. Nebudeme z něho tvarovat bochník. Chlebík upečeme v malé formě vyložené pečícím papírem, do které těsto přelijeme a dozdobíme semínky.  Pečeme 20 minut na 180°C. 

Rýžový chlebík - syrové těsto

Chlebík je lepší kypřejší, tak ho nenecháváme péct v troubě déle, mohl by pak být zbytečně tuhý.

Doufám, že se vám chlebík povede a bude chutnat.

Petra

Diskusní téma: Veganský rýžový chlebík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>