Dýňová chilli polévka se slunečnicí

Dýňová chilli polévka s praženými slunečnicovými semínky

Pražená slunečnicová semínka skvěle v polévce zastoupí obyčejné krutony. Taky vám při pražení pěkně provoní kuchyni J. Máme teď období sklizně nejen dýní, blíží se čas podzimu a k němu tento typ polévek patří. Zeleninové krémy ráda zdobím i praženými pekany nebo vlašskými ořechy, které jsou výborné i v zeleninových a ovocných salátech.

Ingredience na 1,5 litru polévky

  • 1 střední dýně Hokaido, ca 1kg
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1-2 chilli papričky
  • 1 lžička himalajské soli
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1dcl smetany ke šlehání
  • 8 lžic loupaných slunečnicových semínek + špetka soli

Postup

Dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka, nakrájíme na vetší kostky – asi 4x4 cm. Jak už víme, dýni hokkaido nemusíme loupat. Kousky dýně uvaříme v zeleninovém vývaru do měkka, poté slijeme část vody a dáme ji zatím stranou. Dýni necháme trochu vychladit.

Zatím si nasucho na pánvi opražíme slunečnicová semínka se špetkou soli. Pražíme dozlatova asi 2 minuty, dokud semínka nezačnou pěkně vonět, průběžně mícháme. Pak je z pánve přesypeme do servírovací mističky a až budeme servírovat polévku, přidáme i semínka, nejlépe ještě teplá.

Uvařenou dýni rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou kaši, naředíme odstaveným vývarem, případně ještě vodou. Přidáme koření a nasekanou chilli papričku/y – záleží, jak jste odvážní J. Polévku dáme zpátky na chvíli na plotnu a jen ji prohřejeme, pak stáhneme z ohně a nakonec přilijeme 1dcl smetany ke zjemnění.

Petra

Diskusní téma: Dýňová chilli polévka se slunečnicí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>