Květáková rýže

květáková rýže

Výborný substitut obyčejné rýže, pokud hledáte lehčí jídlo a samozřejmě méně kalorické. Další zástupné potraviny, díky kterým snížíte příjem kalorií najdete tady. Postup přípravy květákové rýže je snadný.

  • Květák očistíme, odřízneme spodní košťál a rozkrájíme na čtvrtiny.
  • Čtvrtky květáku vložíme do mixéru a mixujeme pár desítek sekund, dokud konzistence nepřipomíná rýži.
  • Květákovou rýži můžeme dále orestovat, podusit, podávat jako přílohu nebo rizoto.
  • Pokud květákovou rýži nespotřebujeme hned, můžeme ji neupravenou uschovat v mrazáku. Jen tak v lednici vydrží asi 5 dní.

Tipy na recepty s květákovou rýží

1.       Hovězí guláš s květákovou rýží
Hovězí guláš s květákovou rýží

Ingredience(4 porce):700g masa na guláš, 400g cibule, 1 litr hovězího vývaru, 2 bobkové listy, 3 čajové lžičky mleté papriky, 1 chilli paprička, 2 středně velké nastrouhané brambory, sůl, pepř, olej, květáková rýže z jednoho květáku

Recept na guláš asi nemusím moc rozebírat. Snad jen k zahuštění nebudeme používat mouku, ale nastrouhané brambory.  Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou, přidáme kostky masa, osmahneme, posolíme, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme bobkový list a dusíme do změknutí masa. Poté přilijeme vodu/vývar, pokud je potřeba a přidáme najemno nastrouhané brambory a chilli papričku. Za občasného míchání povaříme, brambory se mohou lepit ke dnu hrnce. Ochutíme pepřem a solí.

Rozmixovaný květák osmahneme na lžíci oleje, podlijeme trochou vody (1dcl), osolíme, dusíme asi pět minut. Odklopíme pokličku, promícháváme a necháme vypařit vodu. Podáváme ke guláši jako přílohu.

2.       Šafránové rizoto

Šafránové rizotoIngredience (4 porce): 2 kuřecí prsa, 1 hrnek hrášku, 1 červená paprika, ¼ lžičky snítek šafránu, olej, sůl, pepř, špetka kurkumy, květáková rýže z jednoho květáku

Snítka šafránu zalijeme asi třemi lžícemi vody a přivedeme k varu, koření pak lépe pustí chuť a aroma do jídla. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na kostky, osmahneme na lžíci oleje, osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou a zalijeme šafránovým vývarem. Přidáme namixovaný květák, hrášek, nakrájenou papriku a restujeme asi 6 minut. Pokud se nám zdá rizoto moc sypké podlijeme vodou.

Zpět na hlavní jídla

 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>