Jáhlové rizoto po italsku

Jáhly jsou jednou z nejstarších plodin, dříve se na našem území celkem hojně konzumovaly, ale časem je nahradily brambory a rýže. Dnes se zase vrací do módy, hlavně proto, že jsou bezlepkové. Mezi další dobré vlastnosti jáhel patří dobrá stravitelnost a obsah vitamínu A, B a linolové kyseliny.

Ingrediencejáhlové rizoto po italsku

  • 1 hrnek jáhel
  • ¾ litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1,5 dcl bílého suchého vína
  • ¼ lžičky snítek šafránu
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 1 malá cibule
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • Zelenina dle vlastního výběru: cuketa, fazolky, rajčata…
  • Sůl pepř

Postup

Šafrán zalijeme tak dvěma lžícemi vody a necháme krátce povařit, aby pustil barvu a aroma. Nakrájíme si zeleninu, cibuli a připravíme vývar. Jáhly dvakrát spaříme vroucí vodou, necháme okapat. Na rozpuštěném másle zpěníme cibulku, přidáme jáhly, asi minutu za stálého míchání restujeme. Potom jáhly zalijeme šafránovým vývarem, částí zeleninového vývaru a bílým vínem. Vaříme do změknutí jáhel tak 20 minut. Občas promícháme a podlijeme vývarem, pokud je potřeba. Po 15 minutách vaření přidáme nakrájenou zeleninu. Když je rizoto hotové, přisypeme parmazán a necháme tak tři minuty odpočinout pod pokličkou. Množství parmazánu volíme dle vlastní chuti. Nakonec můžeme rizoto ještě dosolit a opepřit. Většinou ale není třeba, záleží, jak výrazný máme zeleninový vývar a kolik jsme přidali parmazánu.

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>