Mrkvový dort

Těsto

Mrkvový dort bez pšenice

  • 2 hrnky mletých mandlí
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce mleté skořice
  • Špetka soli
  • 5 vajec
  • ¼ hrnku slunečnicového/kokosového oleje
  • 5 lžic medu
  • 3 hrnky najemno nastrouhané mrkve
mrkvový dort

Krém

  • 250g mascarpone nebo sýru Philadelphia
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Šťáva z půlky citronu

 

Postup

Očistíme a nastrouháme mrkev. Smícháme sypké přísady dohromady.  Zvlášť si vyšleháme vejce s medem a olejem. Obě směsi spojíme a vmícháme nastrouhanou mrkev.  Těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut na 175°.

Zatím si z mascarpone/Philadelphie, medu, vanilkového extraktu a citronové šťávy vyšleháme hladký krém.

Po upečení necháme korpus vychladit, potom vyklopíme z formy, sloupneme pečící papír a potřeme krémem.  Dort můžeme ozdobit mandlovými lupínky nebo posypat mletými vlašskými ořechy.  Hotový dort dáme vychladit do ledničky, aby krém ztuhl.

Zpět na dezerty

 

Mrkvové cupcakes

Ingredience na 14 ksMrkvové cupcakes

  • 2 hrnky mletých loupaných mandlí
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¾ lžičky muškátového oříšku
  • Špetka mleté vanilky
  • Citrónová kůra z půlky citrónu
  • Špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce melasy
  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve

Krém

  • Mrkvový cupcake
  • Smetana ke šlehání
  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Špetka mleté vanilky
  • 2 lžíce agáve sirupu
  • 1 sáček smetafixu

 

Postup

Smícháme sypké přísady. Zvlášť vyšleháme vejce s medem, melasou a změklým kokosovým olejem. Obě směsi spojíme a přidáme nastrouhanou mrkev. Předehřejeme si troubu. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které do tří čtvrtin naplníme těstem. Pečeme na 175 stupňů asi 25 minut. Mezitím si připravíme krém. Mascarpone ochutíme sirupem z agáve, vanilkou a citronovou šťávou. Smetafix zamícháme se šlehačkou a vyšleháme,  smícháme s mascarpone a krém je hotov. Ozdobíme s ním upečené a vychladlé cupcaky. Krém je lehký, ale zároveň se s ním dobře pracuje, protože díky smetafixu drží tvar. Můžete tedy použít i zdobičku na dorty. Jsem si jistá, že zvládnete vytvořit krásnější cupcaky než jsou na fotce. Já jsem složité zdobení rovnou vzdala a ozdobila jsem cupcaky kytičkami z hroznového vína vykrojených hvězdiček z nektrarinky.

 

Komentáře

Mrkvový dort

Pavla Vesela 10.12.2015
Dokonalý mrkvový dort!!! Díky za recept!!!

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>