Jednoduchý jahelník

 

Ingredience

Jahelník s jablky
  • 1 hrnek jáhel
  • 200 ml kokosového mléka
  • 600 g jablek (asi 3 větší jablka)
  • ½ hrnku nasekaných ořechů (mandle, vlašské ořechy, pekany) dle chuti
  • 3 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 5 lžic medu
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce mleté skořice           
  • Špetka soli

Postup

Jáhly propereme v sítku pod tekoucí vodou a alespoň dvakrát spaříme, tím zabráníme tomu, aby jáhly zhořkly. Vložíme do hrnce, zalijeme hrnkem horké vody a kokosovým mlékem. Přidáme špetku soli a za občasného míchání uvaříme hustou kaši. V průběhu vaření přilijeme ještě hrnek horké vody.

Kaši necháme vychladnout a zatím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Vezmeme vejce, oddělíme bílek od žloutků a z bílků vyšleháme sníh. Vymažeme zapékací kulatou formu, nejlépe kokosovým olejem.

Do zchladlé kaše vmícháme med, strouhaný kokos, žloutky a na závěr sníh z bílků. Polovinou směsi vyložíme dno zapékací mísy, pak na vrstvu jahelné kaše dáme nastrouhaná jablka, posypeme lžící mleté skořice a nasekanými ořechy. Jablečnou náplň zakryjeme zbylou jahelnou kaší. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut na 200°.

Jahelník chutná výborně čerstvě upečený, ale i vychlazený podávaný jako dezert nebo sladká snídaně.

Jahelník můžeme obměňovat střídáním různého ovoce – švestky, meruňky, hrušky. Nebojte se kombinace s kokosem. Strouhaný kokos skvěle podpoří chuť a aroma použitého kokosového mléka.

Zpět na dezerty

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>