Čoko dort z mandlové moukyČoko dort z mandlové mouky

Čoko dort jsem pekla na moje narozeniny. Dostala jsem doma za úkol připravit hlavně něco čokoládového. Rozhodla jsem se tedy pro kakaový korpus, krém z bílé čokolády a pařížskou šlehačku. Před přípravou jsem neměla přesně sepsaný recept, ale i tak měl dort úspěch. Přesto na závěr přiládám několik tipů, jak si myslím, že byste mohli případně tento dezert vylepšit.
 

Korpus

  • 2 hrnky mandlové mouky (namleté loupané mandle)
  • Špetka soli
  • 3 vejce
  • 0,5 hrnku mléka
  • 2 lžíce datlové pasty (rozmixované namočené datle)
  • 2 lžíce cukru nebo agáve sirupu
  • 50g hořké čokolády
  • 30g rozpuštěného másla
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva

Krém z bílé čokolády

  • 100g kakaového másla
  • 125g smetanového sýra Philadelphia
  • 50g másla
  • 0,5 hrnku cukru-může být i méně, krém je sladký dost
  • Čtvrt lžičky mleté vanilky
  • 3 lžíce kešu/burákového másla nebo najemno namletých kešu oříšků

Pařížská šlehačka

  • 2 kelímky smetany ke šlehání (33%)
  • 100g hořké čokolády
  • 1 malý sáček smetafixu

Postup

1. Začneme s pařížskou šlehačkou. 2 smetany ke šlehání nalijeme do malého hrnce, zahřejeme a za stálého míchání v ní rozpustíme tabulku hořké čokolády. Poté stáhneme z ohně a necháme vychladnout v ledničce alespoň 1 hodinu, nejlépe přes noc.

2. Připravíme mandlové těsto na korpus. Já jsem pekla v dortové formě o průměru 18 cm. Mám ji raději, protože dorty z oříškových těst jsou hutnější a stačí tak menší porce a korpusy tolik nenabývají jako z pšeničné mouky a abychom dosáhly vyššího korpusu, hodí se použít forma s menším průměrem.

Rozpustíme máslo a necháme ho chvíli vychladnout. Na vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Smícháme mandlovou mouku, se špetkou soli a práškem do pečiva. Do vychladlého másla přidáme datlovou pastu, cukr/agáve sirup, žloutky, rozpuštěnou čokoládu a spojíme se sypkými přísadami. K této směsi přilijeme mléko a vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 20 minut na 175°, jestli už je korpus hotový, zkusíme špejlí, těsto by se na ni nemělo lepit.

3. Než se upeče korpus, máme čas udělat krém z bílé čokolády. Na vodní lázni necháme rozpustit kakaové máslo, pak do něho dáme kousky obyčejného másla, mletou vanilku, cukr nebo jiné sladidlo, smetanový sýr, kešu máslo a vymícháme jemný krém, dokud je kakaové máslo ještě zahřáté. Krém určitě nedáváme do ledničky, jinak ztuhne.

4. Upečený korpus necháme vychladnout. Zatím vyšleháme pařížskou šlehačku, před tím, ale do čokoládové smetany přimícháme smetafix, aby šlehačka držela a nepadala.

Korpus z mandlové mouky

5. Korpus podélně rozpůlíme.

Bezlepkový čoko korpus 

Jednu půlku namažeme krémem z bílé čokolády, přiklopíme druhou půlkou korpusu,

Krém z bílé čokolády

 na kterou navrstvíme pařížskou šlehačku. Hotový dort necháme ztuhnout v ledničce.

Čoko dort z mandlového těsta

Jak jste si všimli, já jsem dort nijak nezdobila. Připravila jsem jen takový čokoládový kopeček. Jsem si jistá, že pokud použijete různé nástavce na zdobení, podaří se vám mnohem slavnostnější dezert. Doufám, že vám bude chutnat.

Petra

Tipy

  • Jemnější krém vyrobíte použitím dvojnásobného množství smetanového sýra Philadelphia nebo mascarpone. Já uvádím recept spíš na domácí, smetanovou, bílou čokoládu, což mi vyhovuje, ale někdo raději měkčí náplň.
  • Pokud doma nemáte kešu máslo, stačí ho nahradit mascarpone nebo burákovým máslem.
  • Pro snadnější přípravu, korpus není nutné podélně půlit, ale rovnou ho pomazat bílou čokoládou a nazdobit pařížskou šlehačkou.
  • Mandlový korpus s čokoládou se dá použít na domácí harlekýn, což je podle mě jednoduší varianta čoko dortu, můžete totiž vynechat krém z bílé čokolády a připravit místo něj jen klasickou bílou šlehačku.
  • Mandlovou mouku lze samozřejmě kombinovat i s jinými mletými oříšky, například kešu nebo pohankovou moukou – té by ale mělo být max. 0,5 hrnku, je totiž celkem výrazná.
  • Zdobení dortu bude efektnější s pařížskou i bílou šlehačkou.

 

Diskusní téma: Čoko dort z mandlové mouky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>