Rajčatová polévka s bazalkou

Rajčatovou polévku jsem jako dítě nesnášela, hlavně ve školní jídelně. Byl to naředený rajčatový protlak, ve kterém plavaly nalámané špagety. Ale dost už, abych vás neodradila od tohoto receptu, protože ten je naopak výborný. Tajemství je v tom, že samozřejmě použijeme čerstvá rajčata, ale nebudeme je vařit, nýbrž pomalu péct v troubě. Přijde mi, že se pak lépe rozvine nasládlá chuť zeleniny.

Ingredience na 1 litr husté polévky

  • 1kg čerstvých rajčat
  • Rajčatová polévka s bazalkou3 mrkve
  • 1 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 250 ml hovězího/libovolného vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička bazalkového pesta
  • Sůl, pepř dle chuti, 1 lžíce medu doslazení

Postup

Rajčata nakrájíme na větší kusy. Já jsem použila velká masitá rajčata z vlastního skleníku, takže 2 rajčata byl rovnou 1kg :).Je ale dobré větší rajčata nakombinovat s pár cherry rajčátky, protože ta jsou sladší. Oloupeme mrkve a cibuli a rozčtvrtíme, česnek pouze oloupeme. Na plech vymazaný olivovým olejem rozprostřeme zeleninu, lehce opepříme a pečeme na 175 stupňů 1 hodinu v troubě.

Zelenina na rajčatovou polévku

Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme čerstvou bazalku a rozmixujeme ponorným mixérem. Pak přilijeme horký vývar, polévku prohřejme na plotně a dochutíme solí, pepřem, případně trochou medu. Přidáme zásadní ingredienci pro tento recept, což je bazalkové pesto. Pokud nemáte čerstvou bazalku, je mnohem lepší použít jen bazalkové pesto než sušené bylinky. Pesto vaši polévku obohatí a provoní.

Dobrou chuť,

Petra

 

Diskusní téma: Rajčatová polévka s bazalkou

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>