Quinoa – plodina nejen pro kosmonauty

27.01.2015 17:08

 

Quinoa

Quinoa (čti kínoa nebo jednoduše česky - merlík chilský) je tradiční jihoamerická plodina, vhodná pro vegetariány, vegany ale i pro lidi s alergií na lepek. Je nazývána také jako „zlato Inků“. Proč? To už napovídají její vlastnosti.

Je přirozené bezlepková, má žlutou, červenou nebo černou barvu. Quinoa má vysoký obsah bílkovin, vitamínu a je zdrojem mnoha minerálů. Díky vysokému obsahu vlákniny je lehce stravitelná. Pro své vlastnosti je vhodnou potravinou při redukční dietě. Zároveň má nízký glykemický index, což uvítají hlavně diabetici.

Využití v kuchyni je různorodé a příprava jednoduchá. Můžeme ji připravit jako alternativu k rýži nebo bramborám stejně tak ji můžeme přidat do polévek a salátů nebo ji použít jako základ sladké kaše k snídani či svačině. Fantazii se meze nekladou. Po rozdrcení semen získáme mouku, kterou můžeme použít na pečení, ale vzhledem k absenci lepku, je vhodná jen k přípravě placek, kaší nebo muffinů.

Quinou je k poměrně dobře dostupná, v prodejnách zdravé výživy a cena se pohybuje od 80 do 130 Kč v závislosti na prodejci a na druhu quinoy

Rok 2013 byl dokonce OSN označen jako Mezinárodní rok quinoy a NASA ji zařadila do jídelníčku astronautů jako plodinu, která umožní  díky svému složení, udržet život během dlouhých letů.

A co vy? Už jste zařadili tento poklad do vašeho jídelníčku? Podělte se s námi o váš oblíbený recept.

 

Jana

Diskuse

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>