Pampeliškový med

02.05.2016 22:46

Pampeliškový med jsem chtěla vyzkoušet už několikrát, ale pokaždé jsem propásla tu správnou příležitost. A letos se konečně zadařilo a můj první domácí pampeliškový med je na světě. A je výborný. Mimochodem, pampeliškový med pomáhá při léčbě nachlazení a kašle, takže zásoby se určitě budou hodit na sychravější počasí.

Ingredience

  • 200 ks květů pampelišek
  • 1 citron
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Postup

1. Celý proces vaření medu trvá dva dny. Začneme nejnáročnější operací - sběrem květů. Nasbírané květy lehce propláchneme, dáme do hrnce, přidáme omyté, na kolečka nakrájené citrony a zalijeme litrem vody. 

2. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut, sundáme a hrnec s květy přikryjeme a necháme uležet do druhého dne. 

3. Druhý den přecedíme květy před plátýnko nebo cedník, z pampelišek vymačkáme šťávu. Vsypeme cukr a vaříme na mírném ohni asi hodinu, než se nám začne med táhnout. Při vaření doporučují vyšší hrnec aby vám šťáva (tak jako mně) neutekla. 

4. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. 

Domácí med si můžete různě vylepšovat, kombinovat s bylinkami, přidat sedmikrásky nebo použít místo citronu pomeranč. Můžete ho použít k oslazení čaje nebo do zdravých granol nebo sladkých dezertů.

Jana

Diskusní téma: Pampeliškový med

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>