Kardamon

28.07.2014 17:41

Kardamon je koření, které u nás není moc známé. Jako léčivo a koření byl však kardamon používán již starými Řeky a Římany. Kardamon pochází z Indie, kde tvoří jeden ze základů kari a nyní se pěstuje především na Cejlonu. Je to zelená rostlina dosahující výšky 2-4 metry, která kvete žlutými květy. Nejvíce podobný kardamonu je zázvor.

 

Účinky kardamonu

  •        pomáhá správnému trávení
  •        zklidňuje žaludek a celé trávicí ústrojí
  •        má afrodiziakální účinky pro muže
  •        pomáhá na zklidnění nervů a přispívá ke zdravému dechu
  •        pomáhá při stresu, únavě a přepracování

Dostupnost a využití kardamonu

Kardamon je poměrně drahé koření ale dá se koupit ve většině obchodů nebo prodejen se zdravou výživou. Využívá se v cukrářství, pekařství, uzenářství, ale i v lékařství a likérnictví (přidává se např. do whisky). Pro běžné použití v kuchyni je vhodný k přípravě mas, do salátů, omáček, cukroví nebo můžeme přidat špetičku do kávy, čímž se prohloubí její chuť. Se špetkou kardamonu se podává čaj i káva v Egyptě a v arabském světě.

Pokud byste chtěli kardamon vyzkoušet, můžete se nechat inspirovat naším receptem na tofu polévku, maso s kardamonem nebo   burákové máslo. Kardamonu stačí přidat jen troška, jeho chuť je výrazná a dokáže obohatit sladké i slané pokrmy. Mezi nejjednodušší recepty se špetkou kardamomu patří černý čaj s mlékem a medem.

Jana

 

Komentáře

Lenka 28.12.2014
Správný název je kardamom :)

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>