Domácí vanilkový extrakt

16.10.2014 13:33

Domácí vanilkový extraktJelikož je vanilka moje oblíbené koření a jak jste si možná všimli, přidávám ho snad do každého sladkého receptu, rozhodla jsem se udělat si svůj vlastní vanilkový extrakt doma.

Příprava je jednoduchá, akorát teď musím čekat 8 týdnů, než se extrakt uleží.  Do Vánoc bude hotov, což jsem moc ráda. I kdybych z něho už nestihla upéct vánoční cukroví, jako dárek ho jistě někdo ocení a pak peču stejně celý rok. Pokud se vám doma vanilkový extrakt taky hodí, připravte si ho se mnou.

Co je potřeba na domácí vanilkový extrakt?

  • 3 vanilkové lusky
  • 250ml vodky
  • Menší skleněná lahvička

Vanilkové lusky podélně rozřízneme, aby se aroma ze zrníček lépe uvolňovalo. Lusk nepůlíme až ke stopkám, ať drží pohromadě. Stačí ho jen rozevřít. Pak naříznuté lusky vložíme do lahvičky, zalijeme vodkou a necháme 8 týdnů louhovat. Lahvičku umístíme na tmavé a chladné místo, občas s ní protřepeme. Po dobu louhování lusků lahvičku neotvíráme. Jestli je extrakt hotový, poznáte podle jantarové barvy a silné vůně. Alkohol nejlépe vytáhne chuť a aroma z vanilkových lusků. Při pečení se potom alkohol vypaří.

Extrakt na první fotce je ani ne den starý, ale na hotový se můžete podívat  zde, kde jsem čerpala informace.   

Domácí vanilkový extrakt

 

6.12.2014

Už jsem to nevydržela a vyzkoušela vanilkový extrakt o pár dní dříve, než bylo v plánu. Použila jsem ho do lineckého těsta (samozřejmě bezpšeničného-recept v naší vánoční e-kuchařce). Extrakt je super, přidal lineckému úžasné aroma. Je opravdu znát, když se v kuchyni používají kvalitní a poctivé ingredience.

Petra

 

Diskusní téma: Domácí vanilkový extrakt

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>