Datlová pasta-přírodní domácí sladidlo za pár korun

21.01.2015 16:13

Pokud se snažíte omezit klasický rafinovaný cukr, pak je datlová pasta pro vás. Je to ideální sladidlo - přírodní, cenově dostupné (1 kg sušených datlí seženete za 70-100 Kč), nehledě na snadný postup přípravy a blahodárné účinky datlí na naše tělo. Datle jsou asi nejzdravější přírodní energetický zdroj, a proto patří do i jídelníčku sportovců. Obsahují draslík, vitaminy skupiny B, kyselinu pantoténovou B5, která podporuje naši duševní i fyzickou kondici. Oproti cukru datle nejsou kyselinotvorné. Překyselení organismu způsobuje mimojiné i obezitu. Od překyselení pomůže úplně vysazení rafinovaného cukru, alkoholu, vyhybání se stresu a naproti tomu konzumace zeleninových šťáv, datlí (místo cukru i medu),  avokáda a dalších zásaditých potravin. 

Zkuste si připravit svou vlastní zdravou datlovou pastu doma. V ledničce vydrží poměrně dlouho a její využití je široké. Datlovou pastu používáme samozřejmě do sladkých receptů, ale třeba i na drůbeží maso v kombinaci s feta sýrem. 

Ingredience

  • 220g sušených vypeckovaných datlí
  • ¾ hrnku čisté vody
  • Špetka himalájské soli
  • Volitelné: ¼ lžičky mleté vanilky

Postup

Datle dáme do menší zavařovací sklenice, zalijeme je vodou, aby byly ponořené a sklenici uzavřeme.

Namočené datle, příprava datlové pasty

 Takto je necháme odstát přes noc (10 hodin). Druhý den jsou datle pěkně nasáklé vodou a měkké.

Datlová pasta, namočené datle

Z datlí slijeme přebytečnou vodu, ale nevyléváme ji, můžeme pak trochu přilít do pasty, abychom docílili požadované konzistence. Namočené datle rozmixujeme spolu se špetkou soli (pro zvýraznění chuti) a vanilkou (volitelné). Datlová pasta je hotová rychle, mixujeme asi 4-5 minut do hladka. Můžeme ji ještě trochu rozředit slitou vodou (2 lžíce).

 

Datlová pasta

Hotovou pastu přendáme zpátky do sklenice. Uchováváme v ledničce. Trvanlivost je 2 měsíce, ale dříve ji snad spotřebujete.

Použití

Datlovou pastou sladíme těsta na sušenky, placky, perník, bábovku, oříškové korpusy na dorty, nepečené kuličky, oříšková másla, kaše, domácí musli tyčinky. Můžeme jí použít jako sladkou nádivku na koláčky nebo do štrůdlu. Datlová pasta je skvělá při přípravě raw dortů a nepečených sladkostí nejen díky své sladké chuti, ale také své pojivé schopnosti.

Petra

Diskusní téma: Datlová pasta-přírodní domácí sladidlo za pár korun

Pasta místo cukru - v jakém poměru

Kristýna 30.11.2016
Dobrý den,
chtěla bych požívat datlovou pastu místo cukru do vánočního cukroví, ale nevím kolik datlové pasty se má dát, pokud například mám dát 100g cukru moučka. Poradila by jste mi prosím?

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>