Cuketování aneb čarujeme s cuketou

06.09.2015 21:51

Miluju cuketu a vždycky se těším až přijde její sezona a až si ji utrhnu ze zahrádky. Pro z vás, kdo nemáte zahrádku, nevadí – v sezoně seženete cuketu za pár kaček v obchodě. Nejen, že má cuketa minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů, ale její využití v kuchyni je opravdu široké a dají se z ní vykouzlit opravdu báječné pokrmy. V článku najdete způsoby použití cukety v kuchyni a pro inspiraci i odkazy na některé recepty.

 

Cuketa je velmi zdravá a a je skvělým prostředkem detoxikace. Co byste měli ještě vědět o cuketě?

  • pomáhá při odkyselení organismu
  • uklidňuje a působí proti stresu
  • má antibakteriální účinky
  • zvyšuje imunitu organismu
  • pomáhá při cukrovce, dně, revmatismu
  • zlepšuje činnost mozku

Cuketa má sama o sobě jemnou chuť a je tedy vhodné ji silně okořenit. Nejoblíbenější jsou především jídla z dušené či zapečené cukety, také se však dělá plněná, smažená jako bramborák (tzv. Cukeťák). Cuketu můžeme grilovat (vyzkoušejte minipizzu) a výborná je i cuketová polévka nebo  cuketová  nádivka  . Cuketa má opravdu variabilní využití, tak ji můžete použít místo klasických těstovin a uvařit si zdravější tagliatelle s omáčkou nebo zapéct jako lasagne s rajčatovou omáčkou. Vzhledem k jemné chuti můžete připravit cuketu i nasladko a připravit tak vláčné bábovky nebo buchty. K televizi si můžeme připravit i zdravé mlsaní – cuketové chipsy. Já si dávám do salátů i cuketu syrovou a nejvíc zbožňuji maminčiny pikantní nakládané cukety s chilli papričkou. 

 

A co vaříte z cukety vy? Máte nějaký originální recept?

 

Jana

 

Diskusní téma: Cuketování anebo čarujeme s cuketou

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>