Bezlepkový oves?

04.03.2016 12:48

Je oves bezlepkový? Mohou ho jíst celiatici? To je téma, o kterém se vášnivě diskutuje. Závěry studií ukazují, že oves přirozeně neobsahuje lepek, ale bílkovinu avenin, která má podobné vlastnosti jako lepek, není však tolik agresivní. Oves je v některých zemích povolen jako potravina pro celiatiky, nesmí však být (a to je častý problém) kontaminován pšenicí, žitem nebo ječmenem. Nekontaminovaný oves tak může obohatit váš jídelníček. Ovšem platí tady pravidlo, že co je vhodné pro jednoho nemusí být vhodné pro všechny. Tak poslouchejte svoje tělo a pokud vám oves nedělá problémy, směle vařte, pečte, míchejte :)

Seznamte se s ovsem

Oves je jedna z nejznámějších obilnin, který má prapůvod kdesi v Malé Asii a do Evropy se dostal spolu s nákladem pšenice a ječmene jako plevel. Zanedlouho se začal cíleně pěstovat a lidé objevovali jeho cenné vlastnosti. Ovesnou kaši snídali Slované i Germánští válečníci a dodnes je oblíbenou a vydatnou snídaní mnoha lidí.

Oves

Oves v kuchyni

Oves, nejčastěji ve formě ovesných vloček je významnou složkou zdravé výživy. Je zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a ze všech obilnin obsahuje nejvíce bílkovin.

Díky jeho složení má mnohé léčivé účinky:

  • Pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol
  • Stabilizuje hladinu krevního cukru
  • Příznivě působí na nervy a srdce
  • Ozdravuje střevní trakt
  • Je vhodný při rekonvalescensi nebo při zvýšené fyzické a duševní námaze

Nejčastěji se ovesné vločky používají jako vydatná snídaně ve formě kaší,  granol  nebo jen tak s jogurtem. Ovesná mouka pak může sloužit na obalovaní, zahušťování a díky své charakteristické chuti se výborně hodí na sladké pečení. Vyzkoušejte třeba výborné hraběnčiny řezy.

Zdroj: www.celiac.com

Je oves bezlepkový?

Jana

Diskusní téma: Bezlepkový oves?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>