Baobab

28.08.2014 10:00

Co se vám vybaví, když se řekne baobab? Možná, podobně jako mně hodiny zeměpisu a poznámka kdesi v sešitě, že se jedná o tisícileté stromy s tlustým kmenem. Ale věděli jste, že baobab můžeme využít i v gastronomii a že obsahuje velké množství vitaminů? Já tedy ne. Pravdou je, že baobab je dlouhověký, opadavý strom, který můžeme nalézt převážně na Madagaskaru, v Africe nebo v Austrálii. Baobab má všestranné využití nejen v gastronomii, ale i při výrobě provazů, vláken a rybářských sítí. Slupky plodů se v některých zemích používají jako tabák, pražená semena jako náhražka kávy a z popela stromů se vyrábí mýdlo. Mezi blahodárné účinky plodu Baobabu patří odstranění únavy, dobití energie, posílení obranyschopnosti, regenerace organismu a pomoc při potížích s trávením.

Banánové smoothie s baobab práškem

V Čechách se můžete s baobabem setkat v podobě prášku, který má velké antioxidační účinky. Také obsahuje vlákninu, vápník, hořčík, draslík a železo. Prášek smíchaný s vodou má jemnou citrusovou chuť, ale mnohem lepší je přidat ho do ovocných džusů, jogurtů nebo smoothies. Můžeme ho konzumovat celoročně, ale vzhledem k vysokému obsahu vitamínů se doporučuje používat hlavně v období podzimu a zimy, kdy nemáme dostatečný přísun vitaminů. Pro inspiraci se můžete podívat na naše  Banánové smoothie s baobab práškem. 

Máte zkušenosti s baobab práškem? Nebo nějaký zajímavý recept? Budeme rády, když se s námi podělíte.

Jana 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>