Ačokča

07.08.2014 13:44

Už jste slyšeli o rostlině jménem ačokča? Ne, není to žádná luštěnina příbuzná s čočkou, ale zelenina přicházející k nám z Jižní Ameriky. Můžeme se setkat i s jinými názvy, jako například mexická okurka, paprikookurka či korila. Ačokča je jednoletá, popínavá rostlinka, náležící do čeledi tykvovitých. Má plody, které tvarem připomínají lusk a chutnají jako paprika s okurkou a hráškem dohromady. Neveříte? Vyzkoušejte ji. Pěstování není složité a ačokča roste velmi bujně a to až do výšky pěti metrů.

Ačokča má i léčebné účinky:

  • pomáhá při léčbě cukrovky
  • používá se při respiračních chorobách
  • snižuje cholesterol v krvi
  • listy mají protizánětlivé učinky

A její použití v kuchyni? Ačokču můžete zasyrova přidat do salátů, dusit, vařit, zapékat, zavařovat či sušit. Jedlé jsou i listy, které se dají zpracovávat obdobně jako špenát, ale to nemám ještě vyzkoušené. Já osobně mám nejraději ačokču zapečenou se sýrem nebo zavařenou v sladkokyselém nálevu. Výborná je ale i do polévek, masitých jídel nebo jen tak do salátů.

Jaké jsou vaše zkušenosti s ačokčou? Máte nějaký zajímavý recept, o který byste se s námi chtěli podělit?

Jana

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>