Vítejte na webu bez pšenice          

Jsme dvě kamarádky, co se rozhodly vysadit pšenici a některé další obilniny z jídelníčku a zjistily, že se po této změně cítí a vypadají lépe. Doteď nás mnozí považují přinejmenším za podivínky, když nejíme běžné pečivo, knedlíky, těstoviny atd. Co bychom potom asi tak mohly jíst, když si k večeři nedáváme namazaný chleba, že? V české kotlině je život bez chleba celkem nereálná představa. Jen to pomyšlení dost lidí vyděsí, dokud neseberou odvahu a nezkusí se stravovat jinak. Pozitivní vliv bezpšeničného režimu nastupuje relativně rychle, což jsme zaznamenaly samy na sobě, naší rodině a známých, kteří byli zvědaví, jak se nám přinejmenším podařilo zhubnout bez cvičení. Kladů stravování bez pšenice je více, jde hlavně celkový pocit zdraví a deficit únavy.

Náš web vznikl, primárně kvůli sdílení receptů, nových nápadů a zkušeností s vařením a pečením bez pšenice.

Cílem je seskupit zájemce o život bez pšenice. Určitě oceníme Vaše komentáře, zkušenosti i nápady na zlepšení našich receptů i stránek celkově. Proto prosím neváhejte naše recepty zkusit a napsat, jaký byl výsledek a co byste popřípadě změnili.

Děkujeme

Petra a Jana

info@bez-psenice.cz

PS: Určitě nechceme nikoho krmit nepodloženými informacemi a lživými výsledky naší „diety“. Naším hlavním odborným zdrojem znalostí o vlivu moderní pšenice a pozitivních výsledků jejího vysazení je kniha od preventivního kardiologa Williama R. Davise: Život bez pšenice.

Kdo se nebojí angličtiny a chce se dozvědět více, nechť navštíví oficiální blog doktora Davise.

http://www.wheatbellyblog.com/

Komentáře

Re: ako je to s inými obilninami

Honzina 16.07.2016
Špalda je také pšenice, i kamut. Pšeno (česky jáhly) a pohanka jsou přirozeně bezlepkové a zdraví prospěšné.
Jinak pozor na výrobky ze pšenice jako je bulgur nebo kuskus, člověk si to často s pšenicí vůbec nespojí.

měsíc

Tereza 11.02.2016
Všechny Vás moc zdravým :-) chci se svěřit s mým novým životním stylem bez pšenice.
Jsem bez ní již téměř měsíc a musím říci, že se pro mě skoro nic zatím nezměnilo.
Jím ale normální (ochucené nebo bílé) jogurty, někdy i koupený pudingový jogurt. Jen vlastně nejím pečivo, buď si peču chléb z pohanky, nebo kukuřičné, žitné, čí rýžové mouky, různě to kombinuji.
Dále si kupuji kukuřičné plátky, jsou tam sice stopy lepku, ale říkám si, že když nejsem celiak (naštěstí), tak by to snad nemělo vadit. Obědy mívám stejné jako dříve - maso na různé způsoby, ryby, přílohy (brambory, rýže, dále si dělám cuketové "špagety", bramborovou nebo brokolicovou kaši) k večeři míváme zeleninové saláty (s troškou majolky a bílým nízkotučným jogurtem).
K svačinám máme většinou právě jogurty, domácí arašídové máslo, sýry, a hlavně ovocné smoothie. (ovoce + voda - rozmixovat)
Chci se hlavně zeptat - vím, že by měl můj jídelníček být asi ještě zdravější, na druhou stranu si říkám, že když nejsem celiak, tak stopy lepku v jogurtech apod. snad nevadí. Snad ani nevadí, že používám na pečení různých chlebů nebo zákusků, žitnou mouku, kukuřičnou, rýžovou apod.
Co si o tom prosím myslíte? Přijmu jakoukoliv kritiku.

Prosím o zkušenost s Bezlepek u ne Celiaků

Evža Trnková 23.12.2015
Snad jsem správně u Bezpšenice. Nejím ji 6 měsíců a zhubla jsem bez hladu a cítím se výborně, zároveň s tímto jsem omezila mlěčné výrobky vubec krom bio másla a kozího sýra. Ráda bych si vyměňovala s někým zkušenost. Teď chci rozšíŕit jídlo jestě o bezlepek aspoň z 50% pečiva chleba, na dalších 6 měsícú a pak uvidím( bezpšeniče a minimum mličnýho samozřejme pokračuje). Je mi 59 let, mívala jsem od 20 histaminózu, nyní výražně lepší a za 6 měsíců jsem měla jen 4 tabletky Zyrtec, nic jinýho z lěků vúbec! Mate někdo zkušenost Bezlepek když nejste celiak?

Re: Prosím o zkušenost s Bezlepek u ne Celiaků

Iveta 23.06.2016
Dobrý den, já se teprve odhodlávám, jsem alergik na trávy, mám dost nafouklé břicho a chtěla bych zkusit žít bez pšenice. Mám blízko k Vašemu postoji. Můžu se zeptat, jak pokračujete? Děkuji.

Žito?

Ella 18.11.2015
Dobrý den, vyřadila jsem ze stravy pšenice, zatím se však nedokážu vzdát lepku úplně, na snídani si dávám 100%ní žitný chléb, myslíte, že žito může způsobovat tak děsivé komplikace jako pšenice? Děkuji a velký dík za tyto stránky, recepty jsou dokonalé.

Re: Žito?

Jana 25.11.2015
Dobrý den Ello,
pokud Vám žito nedělá problémy, tak se ho určitě vzdávat nemusíte. Mně osobně nedělá dobře, ale s lepkem jsme se také úplně nerozloučila. Ráda vařím a peču z ovesných vloček a ovesné mouky. Je to zcela individuální, ale platí, že lepek obsaženy v žitu, ovsu a ječmeni není tak agresivní jako lepek pšeničný. Zkoušejte různé potraviny a určitě po čase poznáte, co Vám sedí a co ne. Přeji hodně zdaru! :)

Re: Žito?

Evža Trnková 23.12.2015
Snad jsem správně u Bezpšenice. Nejím ji 6 měsíců a zhubla jsem bez hladu a cítím se výborně, zároveň s tímto jsem omezila mlěčné výrobky vubec krom bio másla a kozího sýra. Ráda bych si vyměňovala s někým zkušenost.
Žito je dobřé ale přecejen moc lepek a mne zpúsobuje trošku kyselost, i když miluji jeho chuť, přecházím na špaldu a i na pohanku a rýžovou mouku krom hoodně ořechy mandle mak lněně semínko
Teď chci rozšíŕit jídlo jestě o bezlepek aspoň z 50% pečiva chleba, na dalších 6 měsícú a pak uvidím( bezpšeniče a minimum mličnýho samozřejme pokračuje). Je mi 59 let, mívala jsem od 20 histaminózu, nyní výražně lepší a za 6 měsíců jsem měla jen 4 tabletky Zyrtec, nic jinýho z lěků vúbec! Mate někdo zkušenost Bezlepek když nejste celiak?

2 měsíce bez obilovin a cukru

Dana 30.08.2015
Dobrý den,
při hledání receptů jsem objevila vaše stránky. Zhruba před dvěma měsíc jsem ze svého jídelníčku vyřadila nejen pšenici, ale i veškeré obiloviny, dále brambory, rýži,..a hlavně cukr, k výjimečnému oslazení používám pouze med. Pšeničné břicho zmizelo, jako většina lidí jsem zhubla (i když jsem to nepotřebovala..), ale hlavně jsem změnu chtěla s ohledem na mé onemocnění střev - Crohnovu chorobu. Cítím se skvěle, břicho nebolí, téměř vymizela vyrážka kolem úst, co mě tři roky trápila, jsem plná energie...Okolí se samo ptá, jak to dělám :-).Doporučuji všem vysadit (nejen) pšenici. Mám už sbírku výborných receptů bez mouky, cukru...zrovna dnes jsem pekla makový dort a byl vynikající! Vše se dá nahradit zdravou alternativou...;-)

Re: 2 měsíce bez obilovin a cukru

Petra 12.09.2015
Dobrý den Dano, to je skvělá zpráva, naprosto s Vámi souhlasím. Taky se mi díky vysazení obilovin mimo hubnutí podařilo i zlepšit zdravotní stav, a za to jsem strašně ráda. Pokud máte plno dobrých receptů, budeme rádi, když se podělíte (sekce Váš prostor) ;-). Děkujeme za Vaše sdělení, více tak spokojených lidí, jako jste Vy! :)

Re: 2 měsíce bez obilovin a cukru

Evža Trnková 23.12.2015
Snad jsem správně u Bezpšenice. Nejím ji 6 měsíců a zhubla jsem bez hladu a cítím se výborně, zároveň s tímto jsem omezila mlěčné výrobky vubec krom bio másla a kozího sýra. Ráda bych si vyměňovala s někým zkušenost. Teď chci rozšíŕit jídlo jestě o bezlepek aspoň z 50% pečiva chleba, na dalších 6 měsícú a pak uvidím( bezpšeniče a minimum mličnýho samozřejme pokračuje). Je mi 59 let, mívala jsem od 20 histaminózu, nyní výražně lepší a za 6 měsíců jsem měla jen 4 tabletky Zyrtec, nic jinýho z lěků vúbec! Mate někdo zkušenost Bezlepek když nejste celiak?TAKY SE CÍTÍM VÝBORNĚ RÁDA BYCH TEDY ZKUSILA I OMEZIT PŔÍLOHY VÚBEC ALE VZHLEDEM KE KREVNÍ SKUPINĚ A NEVÍM JAK TO ZVLÁDNU!
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek

Výhodný balíček obou ekuchařek na Fleru

Blog

07.02.2017 15:52
02.02.2017 23:10
05.10.2016 12:26
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>